Bildiri Çağrısı
ULUSLARARASI “TÜRKİYE VE BALKANLAR” KONGRESİ
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi,
Saraybosna, Bosna Hersek, 15-17 Mayıs 2015
Balkan Yarımadası eski çağlardan beri çok sayıda farklı kültürel geleneğin kavşağında olmuştur. Bölge Roma, Bizans ve Osmanlı gibi büyük imparatorluklara evsahipliği yapmıştır. Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve Doğu Akdeniz’e yakınlığı bu kültürlerle etkileşimini kolaylaştırmıştır. Balkanlar uzun süre Hristiyanlık, İslam ve Yahudilik arasında birliktelik ve etkileşime bir örnek teşkil etmiştir. Mesela Saraybosna “Avrupa’nın Kudüs’ü” olarak bilinmiştir.
Balkanlar 21. yüzyılda da farklı kültür, din ve geleneklerin buluşma noktası olmayı sürdürmektedir. Bölge bugün Rusya, ABD, Almanya, İngiltere ve Türkiye gibi önemli ülkeler arasında bir nüfuz rekabetine de sahne olmaktadır. Bu kongre Türkiye’nin Balkanlar ile ilişkisi üzerinde duracaktır. Yükselen bir güç olan Türkiye aynı zamanda bir Balkan ülkesidir; hem Asya hem de Avrupa’da bulunduğu için aynı zamanda hem içeriden biri hem de bir yabancı olarak algılanabilmektedir.
Bu kongre Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Balkan Araştırma Merkezi (BSC) ve Yıldız Teknik Üniversitesi Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi (BALKAR) tarafından ortaklaşa düzenlenmektedir. Disiplinlerarası kongre Türkiye ile Balkanlar arasındaki tarihi ve bugünkü ilişkilerin çeşitli yönlerini ele alacaktır. Kongre tarih, sosyoloji, antropoloji, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, edebiyat, kültür, mimari, felsefe ve din gibi alanlardan başvurulara açıktır.
Kongre konularından bazıları şunlar olmakla birlikte konu bakımından herhangi bir sınırlama yoktur:
Balkanlar’da barış içinde birlikte yaşama
Tarihin barış ve çatışmadaki rolü
Ortak bir Balkan kimliği
Problemler ve riskler
Milli ve etnik konular
Din ve mezhep çatışmaları
Bir Balkan ülkesi olarak Türkiye
Türkiye’nin Balkanlar politikası
Yeni Osmanlıcılık
Yumuşak güç ve kamu diplomasisi
Kültür diplomasisi
Türk TV dizileri
Balkanlar’da Avrupa Birliği ve Türkiye
Balkanlar’da siyasi rekabet
Balkan kökenli Türkiyeli yurttaşlar ve kültürleri
Osmanlı-Türk İslam geleneği ve Balkanlar
Balkan medyasında Türkiye
Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle ekonomik ilişkileri
Balkanlar’daki Türk yatırımları
Balkanlar ve Türk müziği
Balkanlar ve Osmanlı-Türk mimarisi
Tarih ders kitaplarında Türk-Balkan ilişkileri
Lütfen bildiri özetinizi (en fazla 500 kelime) ve kısa bir akademik biyografinizi (en fazla 1 sayfa) 2 Mart 2015 tarihine kadar gönderiniz. Başvurular kongre sitemiz üzerinden yapılacaktır: www.turkeyandbalkans.com
Kongre dilleri İngilizce, Türkçe ve Boşnakçadır. Kayıt ücreti 50 Avro’dur. Katılımcılar kendi yol ve konaklama masraflarını karşılamalıdır. Kongre ve de indirimli konaklama ve uçak bileti hakkında ayrıntılı bilgi için sitemize bakınız:
Düzenleme Komitesi:
Doç. Dr. Ali ÇAKSU (Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Yıldız Teknik Ü.)
Prof. Dr. Mehmet HACISALİHOĞLU (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Doç. Dr. Muhidin MULALIC (Uluslararası Saraybosna Üniversitesi)
Sorularınızı Ali Çaksu’ya (acaksu@ius.edu.ba) gönderebilirsiniz ya da kongre sitesindeki ilgili formu bu amaçla kullanabilirsiniz.